2011. október 8., szombat

Rakott káposzta megint kicsit másképpen

Szeretem a rakott káposztát, de túl száraznak tűnik néha, úgyhogy úgy döntöttem, most egy kicsit megvariálom, hogy krémesebb legyen.

Hozzávalók:
30-40 dkg darált hús
kevés olaj
kb. 20 dkg rizs
1 kis fej kelkáposzta
1 doboz főzőtejszín
1 e.k. keményítő
10 dkg sajt
tejföl

Előkészítés:
A kelkáposztát vékony csíkokra vágom. A sajtot lereszelem. Egy tűzálló tálat kiolajozok.

Elkészítés:
A káposztát enyhén sós vízben megfőzöm. A rizst is elkészítem. Ha zacskós, akkor egyszerűen csak sós vízbe puhára főzöm, ha nem akkor kicsivel nehezebb a dolgom. Egy edényben olajat hevítek, ráteszem a rizst, kicsit megpirítom, majd felöntöm sós vízzel és fedő alatt párolom. Folyamatosan ellenőrzöm és pótlom a vizet, addig, ameddig kész nem lesz.
Egy harmadik edénybe olajat hevítek és rádobom a darált húst, amit megszórok házi vegetával. Ha a hús megsült, ráöntöm a tejszínt, amit egy evőkanál keményítővel besűrítek. Utána a húsra szórom a reszelt sajtot, keverek rajta párat, amíg elolvad a sajt.
Ezután a tűzálló tálba rétegzek. Először a fele réteg káposztát, utána fele rizst, majd az összes húst, fele rizst, végül a fele káposztát teszem egymás hegyére-hátára.
Legvégül a tetejét megkenem tejföllel. Ezután beteszem a sütőbe és olyan fél órát sütöm.
Tejföllel tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése