2011. július 17., vasárnap

Házi kenyér

A receptet egy távolabbi rokonomtól kaptam, de kicsit átvariáltam.............oké, őszinte leszek. A pontos szó az, hogy leegyszerűsítettem.


Hozzávalók:
5 dkg élesztő
1 csapott e.k. só
1 szem krumpli
kb. 1/2 kg liszt

Elkészítés:
A feldarabolt krumplit megfőzöm, szétpasszírozom és hozzáadok egy kevés vizet, kevés lisztet és az élesztőt. Megvárom, amíg megkel. 3-4 dl hideg vízben elkeverem a sót, ezt az élesztőhöz öntöm. Ezután hozzáadok annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjak. Hagyom megkelni.
Ezután kenyéralakúra formázom és kiolajozott, kilisztezett tepsibe teszem. Betolom a sütőbe, először nagylángon sütöm kb.20 percig, amíg megkeményedik a héja. Ekkor leveszem kislángra, egy fazék vizet helyezek a sütő aljába és még kb. 1 órán át sütöm.


Ő azért olyan sárga, mert nem volt itthon elég búzalisztem, ezért kukoricaliszttel pótoltam a hiányt. És lenmag is van benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése