2011. szeptember 7., szerda

Töltött cukkini

Nagyon szeretjük a cukkinit rántva. Megint hozzájutottam egy darabhoz, és bármennyire szeretjük is rántva, most nem akartam ezt tenni a zöldséggel, mert nagyon sok rántott cukkinit ettünk az utóbbi időben. Variálni akartam egy kicsit a dolgot, úgyhogy panírozás helyett inkább megtöltöttem. Bocsánat a szóismétlésért.

Hozzávalók:
1 fej cukkini


a töltelékhez
olaj
1-2 fej hagyma
2 paradicsom
20-30 dkg darált hús
2-3 e.k. paradicsompüré
házi vegeta
oregano
pár kocka étcsokoládé/2-3 e.k. cukor

a besamel mártáshoz
kevés margarin
2 e.k. liszt

bors
10-15 dkg sajt

Előkészítés:

A cukkinit meghámozom, kettévágom, a belsejét egy kanállal kikaparom és megsózom. Egy enyhén kiolajozott tűzálló tálba teszem. 

A sajtot lereszelem.

A paradicsomot felszeletelem. A hagymát megtisztítom és azt is felszeletelem.

Elkészítés:
Egy lábosba olajat hevítek, ráteszem a hagymát és megdinsztelem. Utána rádobom a paradicsomot és azt is megpárolom. Aztán a darált húst is ráteszem, megpirítom. Ha megpirult, akkor mindent belekeverek. Paradicsompürét, étcsokoládét/cukrot, oregánot, házi vegetát. Összeforralom.
Ha elkészült, beletöltöm a cukkinikbe. Beteszem a sütőbe, amit kislángra állítok. 

Egy másik lábosban a margarint megolvasztom. Aztán beleteszem a lisztet és csomómentesre keverem. Kislángon főzöm és lassan hozzáöntöm a tejet, miközben folyamatosan kevergetem. Ha felforrt és besűrűsödött, akkor lekapcsolom a gázt és hozzáadom a sót, borsot és a reszelt sajtot.

A cukkiniket egy 3/4 órán keresztül sütöm, eztán nyakonöntöm őket a sajtos besamel mártással és még egy negyed órára visszadugom őket a sütőbe.

A képen a cukkinik alatt nem olaj, hanem a zöldségből só hatására kiválasztódó nedvesség látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése